ESTÜ YÜKSEKTE GÜVENLİ ÇALIŞMA EĞİTİMİ
Üniversitemizin İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi tarafından, Fakülteler, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları, Daire Başkanlıkları, Araştırma Merkezleri, Spor Salonu, DHMİ, Havalimanı bünyesinde yüksekte çalışma ihtimali olan teknik, idari, güvenlik, destek personeli işçi ve memurlara Yüksekte Güvenli Çalışma Eğitimi 03.10.2024 tarihinde gerçekleştirildi.
İSGB Sorumlusu İş Güvenliği Uzmanı;
OSHA tarafından yapılan istatistiklerde, 3.4 metreden daha yukarıdan düşen kişiler ile ilgili kazalarda % 85’ten fazlası ölümle sonuçlandığı, iş kazalarının en sık yaşandığı alanlardan biri yüksekte çalışma olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bu tür çalışmaların gerçekleştirilmesi sırasında güvenlik önlemlerine büyük özen gösterilmesi gerekmektedir. Yüksekte çalışma eğitimi, bu tür riskli çalışmalarda yer alan kişilere güvenli çalışma tekniklerini öğretmeyi ve kazaların önlenmesini hedeflemektedir. Yüksekte çalışma eğitiminin temel amacı, çalışanların yüksekte çalışmaya başlamadan öncesinde, sırasında ve sonrasında nasıl hareket etmeleri gerektiğini ayrıca haklarını ve sorumluklarını bilmeleri konusunda bilinçlenmelerini sağlamak, iş güvenliğinde farkındalığı artırmaktır.
Yüksekte çalışırken sadece emniyet kemerini takmak güvenliği sağlamak anlamına gelmediğini, çalışılan alanda zeminin, çalışma ortamının, hava koşullarının uygun olmasını, doğru ekipmanların gerekli şartları taşımasını ve kişisel koruyucu donanımların bulunmasını, bedensel ve ruhsal sağlık koşullarının da önemli olduğunu, proaktif yaklaşım ile önce çalışma ortamındaki riskleri belirleyip çalışma planını hazırladıktan sonra güvenli bir şekilde çalışarak iş kazalarının önüne geçebileceğini belirtti.
Yüksekte Çalışma eğitimi, aslında her personel için önemli. Çünkü belirli bir seviye farkı bulunan ve düşüldüğünde yaralanma ihtimali olan her iş, yüksekte çalışmadır. Bunun için çalışırken önlem almamız gerekiyor. Çalışanları daha bilinçli hale getirmek için bu eğitimlerimiz devam edecek. Teorik bilgilendirmeden sonra uygulama kısmı da önemli. Pratik eğitimler, verilen bilgilerin daha kalıcı olmasını sağlıyor bilgisini verdi.
Eğitim sırasında, çalışanlara;
• Yüksekte Yapılan Çalışmalardaki Tehlikeler ve Riskler, Yüksekten Düşme İş kazalarına örnekler
• Yüksekte Yapılan Çalışmalarda Toplu Koruma ve Kişisel Koruma Yöntemleri,
• Yüksekte Yapılan Çalışmalarda Kullanılan Güvenlik Ekipmanları, Özellikleri ve Kullanımı, Güvenli Çalışma Kuralları,
• Kullanılacak Kişisel Koruyucu Donanımların Özellikleri, Kullanımı
• Yatay ve Düşey Yaşam Hatları, Güvenlik Ağları, Ankraj Noktaları
Konularına değinildi. Videolarla desteklendi.
Üniversitemizin değerli katılımcılarına teorik sunumdan sonra, merdiveni doğru kullanma, full body dediğimiz tam korumalı emniyet kemerinin kullanılması, ankraj noktalarının belirlenmesi, düşmede asılı kalma uygulamada gösterildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Yapı İşlerinde Yüksekte Çalışmalarda İSG Uygulama Rehberi önerisine göre 2 yılda bir yapılacak yüksekte güvenli çalışma eğitimi ile katılımcıların bilgilerinin taze kalacağını söyledi.
Eğitim sonunda katılan personel yüksekte güvenli çalışma eğitim katılım sertifikasını almaya hak kazandılar.