Engelli Çalışanlar İçin İSG

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (İSGGM) TARAFINDAN HAZIRLANAN ENGELLİ ÇALIŞANLAR İÇİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ REHBERİNE TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ!

Mevzuat

13 Aralık 2006 tarihinde kabul edilen, 3 Mayıs 2008 de yürürlüğe giren Birleşmiş Milletlerin Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Avrupa Birliğinin ilk kabul ettiği insan hakları sözleşmesidir. Sözleşmeye göre taraf devletler; engellilerin çalışma hakkını diğerleriyle eşit bir şekilde tanır; ve bu hak engellilerin erişilebilir nitelikte bir iş piyasası ve çalışma ortamında, serbestçe seçtikleri bir işte hayatlarını kazanmaları fırsatını da içerir. Ayrıca sözleşmede; çalışırken engelli duruma gelenler dahil tüm engellilerin çalışma hakkının bulunduğu ibaresi ile adaletli ve uygun çalışma koşullarının sağlanmasıyla ilgili hükümler yer almaktadır.

T.C anayasası kapsamında; 5378 sayılı engelliler hakkında kanun başta olmak üzere ilgili Bakanlıklar bünyesinde birçok mevzuat hükümleri bulunmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan ilgili kanun ve yönetmeliklerde engelli bireylere özgü iş sağlığı ve güvenliği özelinde mevzuat bulunmamaktadır. Ancak hem 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanununda hem de ilgili alt mevzuatta engelli bireyler için özel hükümler yer almaktadır.

Engelliler özelinde iş sağlığı ve güvenliği ilgili alt mevzuatlar

29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “İş Sağlığı veGüvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği”

17.07.2013 tarihli ve 28710 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik”

15.05.2013 tarihli ve 28648 sayılı “Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”

05.10.2013 tarihli ve 28786 sayılı Yapı İşlerinde “İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği”

20. 07. 2013 tarihli ve 28713 sayılı “İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik”
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun; Risk değerlendirmesi, Kontrol, Ölçüm ve Araştırma başlıklı 10. Maddesinde;

“İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla yükümlüdür. Risk değerlendirmesi yapılırken; “ç) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu hususlarını dikkate alır. ibaresi bulunmaktadır.

18.06.2013 tarihli ve 28681 sayılı “İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik” alt mevzuatlarında engellilere özel hükümler yer almaktadır.